Muistoja Kolilla vietetystä sukujuhlasta 2004


Vuoden 2004 sukujuhla pidettiin Kolilla 12.-13.6.2004. Tuusulan jälkeen haluttiin palata takaisin Ryynästen vanhoille asuinsijoille, tällä kertaa Kolille. Kun Lieksan kauppala (entinen Brahean kaupunki) ja vanha Pielisjärven pitäjä yhdistettiin vuonna 1973 Lieksan kaupungiksi, Kolista tuli Lieksan kaupunginosa. Ryynästen suku on metsästellyt, kalastellut ja asunut Kolin mahtavissa maisemissa jo kolmen vuosisadan ajan. Niinpä siellä tavataan suvun merkkeinä mm. Ryynäskylä ja Kulttuurikeskus Ryynänen. Päiväjuhla pidettiin Luontokeskus Ukossa Kolin vaaran laella ja iltajuhlaa vietettiin hotelli Kolin Maisemaravintolassa. Vaikka Koli on yleisten liikenneyhteyksiensä puolesta vaikeasti saavutettavissa, sukujuhlaan saapui 124 sukuseuralaista. Sunnuntaina seilattiin Kolilta Lieksan keskustaan, jossa käyntikohteina olivat Lieksan kaunis kirkko, kirkkopuistossa sijaitsevat sankarihaudat ja Lieksan ensimmäisen Ryynäsen, Paavo Ryynäsen muistokivi.

***

Kolille saapuminen on jo sinänsä sykähdyttävä kokemus. Nousu autolla tapahtuu vaaramaisemaa polveilevaa tietä pitkin. Kaiken matkaa Kolin mahtavat maisemat avautuvat yhä avarampina tulijan silmäiltäväksi. Automatka pysähtyy jo vajaa puoli kilometriä ennen määränpäätä, luontokeskusta ja hotellia. Eräänlainen sähköjuna, kondooli kuljettaa matkustajat viimeiset sadat metrit suoraan hotellin pihaan. Autot jäävät niille varatulle paikoitusalueelle. Hotellivieras saa viedä matkatavaransa hotellin pihaan autolla, mutta se on palautettava takaisin paikoitusalueelle. Kolin huipulle, Ukko-Kolille pääsy vaatii vielä vajaan puolen kilometrin kävelyn. Tämän ainutlaatuisen luontomatkan patikoivat useat osanottajat juhlien päätyttyä illan hämyssä.


Luontokeskuksen auditorio oli juhlan toiminnallinen keskus. Itse luontokeskuksen monipuolisesta tarjonnasta nautittiin kokouksen päätteeksi katsomalla Kolia monipuolisesti kuvaava vajaan tunnin kestävä multivideoesitys. Kolin kallioperää, elollista luontoa ja asutushistoriaa kuvaavaa aineistoa oli edellisen lisäksi luontokeskuksessa runsaasti esillä. Näihin kokouksen osanottajat saivat vapaasti perehtyä. Aikaa tähän oli kylläkin liian vähän. Pitihän myös rupatella sukulaisten ja tuttujen kanssa. Muutamat jäsenistämme korjasivat tilanteen jäämällä seuraavaksi päiväksi tutustumaan luontokeskuksen tarjontaan ja nauttimaan mahtavista luontopoluista ja niiden lukemattomista erikoisuuksista. Ryhmä osanottajia kävi sunnuntaina tutustumassa kylän keskellä sijaitsevaan Taide- ja kulttuurikeskus Kolin Ryynäseen.


Kokouskutsu oli lähetetty 397 jäsenelle. Luontokeskuksessa kirjattiin vieraskirjaamme 124 osanottajaa. Joukossa oli myös muutamia ei-jäseniä perehtymässä seuramme toimintaan. Tervetuliaiskahville ja tutustumiseen varattu aika, kaksi tuntia vierähti nopeasti tuttuja tavatessa ja kuulumisia kerrottaessa. Varsinainen juhla ja vuosikokous kulkivat laadittujen ja jäsenkutsussa mainittujen suunnitelmien mukaan. Vuosikokouksen päätökset kerrottiin jäsenille 17.11.2004 lähetetyssä jäsenkirjeessä. Juhlan yhteyteen järjestetty Ryynästen töitten näyttely osoitti jälleen, että suvussa on monipuolista taiteellista harrastusta. Luontokeskuksen tilat olivat kuitenkin tähän tarkoitukseen niukat ja hajallaan, jonka vuoksi tämä osa ohjelmasta ei päässyt täysin oikeuksiinsa. Ohjelma luontokeskuksen tiloissa kesti kokonaista kuusi tuntia. Tervetuliais- ja kokouskahvien ryydittämänä aika näytti kuitenkin vierähtäneen varsin rattoisasti.

Paikkakuntalainen soitinyhtye Ohraset viritti hienovaraisella kansanmusiikillaan juhlaan aidon kesäisen tunnelman. Paikkakunnan tuotetta oli myös Juhani Ryynäsen kirjoittama ja ohjaama lyhyt näytelmä "Kalastamassa", joka riemukkaalla tavalla parodioi avioparin kommelluksia kalaverkkoja nostettaessa. Sukuseuratyön keskeisintä aihetta "Juuria" käsiteltiin lehtori Paula Sajavaaran juhlapuheessa ja rovasti Maunu Sinnemäen sunnuntain aamunavauksessa. Molemmat esitykset on julkaistu Ryynästen sukujulkaisussa No. VIII.


Kesäinen ilta kului hotellin näköalaravintolassa karjalaisen pitopöydän ääressä. Yhdessäolo jatkui keskustellen ja tanssien talon musiikin ja Risto Ryynäsen hanurin tahdittamana. Kaunis sää veti kuitenkin illan kuluessa monet osanottajat retkeilemään Ukko-Kolin ainutlaatuisille maastopoluille.

Sunnuntain laivamatka Kolin satamasta Lieksan keskustaan kruunasi kaksipäiväisen juhlamme. Auringon paiste ja leppoisa tuulenvire vallitsivat koko matkan. Riston haitarin ääni kokosi laulavat sukuseuralaiset kööriksi laivan kannelle. Laulaen ja aurinkoa ottaen matka taittui niin, että olimme lähes huomaamatta Lieksan satamassa.

Perillä laskimme kukkavihkon sankarihaudalle, jossa lepää neljänsadanviidenkymmenen sankarivainajan joukossa myös kaksitoista Ryynästä. Kävimme myös Kirkkopuistossa sijaitsevan Pohjois-Karjalan ensimmäisen Ryynäsen, Paavo Ryynäsen, muistopaadella. Matkamme päättyi paikallisen oppaan ja Juhani Ryynäsen saattelemana tutustumiskäynnille Reima ja Raili Pietilän suunnittelemaan Lieksan kauniiseen kirkkoon.

Kolilla lapsuuteni viettäneenä voin todeta, että harvoin kesäkuun alkupuolen sää ja aavat Pielisen selät hellivät lämmöllä ja leppoisalla auringon paisteella matkalaisia kuten ne hellivät meitä juhlamme ajan. Lämmin kiitos ohjelman suorittajille. Veitte hienosti osanne sukujuhlassa. Kiitos kaikille osanottajille. Te teitte tilaisuudesta juhlan.

Kirjoittanut Sukuseuran entinen puheenjohtaja

Viljo Ryynänen