Muistoja Savonlinnassa vietetystä sukujuhlasta 2012

Ryynästen suku kokoontui XI sukujuhlaansa kauniiseen Savonlinnaan 11.-12.8.2012. Lauantain tilaisuudet pidettiin Ravintola Paviljongissa, joka tarjosi erinomaiset puitteet osallistujille. Maukkaan lounaan jälkeen noin 150-160 juhlijaa siirtyi Puruveden Pelimannien tahdittamana auditorioon, jossa lupsakkaana pääjuhlan juontajana toiminut Kullervo Ryynänen antoi hallituksen puheenjohtaja Erkki Ryynäselle tilaisuuden pitää tervetuliaispuhe. Tämän jälkeen kuulimme kaunista laulua sopraano Riitta Muikun esittämänä ja pianisti Maija Teikarin säestämänä. Kiinnostavan juhlaesitelmän pitäjäksi oli saatu Joensuun Maakunta-arkistosta ylitarkastaja Jorma Puumalainen, joka juohevalla tavalla kertoi ”Savo-karjalaisten talonpoikain asemasta 1700- ja 1800-luvuilla”.

Seuraavaksi estradille pääsivät Puruveden Pelimannit, jotka taidoillaan vahvistivat ansainneensa Suomen mestaruuden seniorisarjassa toukokuussa. Kuten aikaisemminkin Risto Ryynänen vahvisti pelimanneja viulullaan. Sitten saimme kuulla Ryynäsille suunnattua täsmäohjelmaa, kun Raili Jokiperä-Ryynänen lausui kirjoittamansa runon ”Savolais-Ryynästen vaellus”. Runon välisoittoina Sirkka Tikka esitti kanteleella sopivaa musiikkia Uralin pihlajasta lähtien. Molemmilla oli yllään upeat kansallispuvut.

Noin 17 vuoden uurastuksen jälkeen viimein oli aika julkistaa Ryynästen sukukirjan osat I ja II. Edellinen osa, jonka laatimista koordinoi Erkki Ryynänen, sisältää Pohjois-Savon sukuhaaran ja jälkimmäinen osa koordinoijanaan Tom Ryynänen Pohjois-Karjalan sukuhaaran. Pääjuhlan lopuksi yleisö kajautti ansiokkaasti Synnyinmaan laulun ja maakuntalaulut.

Iltapäiväkahvien aikaan aloitettiin sukukirjojen luovutus ennakkoonmaksaneille. Pohjois-Savon 300 kirjan painoksesta oli myyty ennakkoon jo noin 180. Pohjois-Karjalan kirjaa oli ostettu ennakkoon noin 240 kpl. Painos oli 350 kpl.

Sukukokouksen puheenjohtajana toimi ripeästi Aimo Ryynänen sihteerinään Kyösti Ryynänen. Entinen hallitus sai kannatuksen jatkaa. Erkki jatkaa hallituksen puheenjohtajana ja Tom varapuheenjohtajana. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Erkki Olavi Ryynänen Kouvolasta.
Hallituksen esityksestä sukukokous kutsui kunniajäseniksi Kullervo Ryynäsen ja Urho Virkkusen. Kullervo on toiminut kirstunvartijana ja henkilörekisterin ylläpitäjänä sukuseuran perustamisesta 1993 alkaen ja hallituksessa hän on ollut yli 15 vuoden ajan. Urhon laajaan sukututkimustiedostoon pohjautuu Pohjois-Karjalan sukukirjan tauluosa. Lisäksi hän on laatinut sukuseuran kotisivut ja ylläpitää niitä. Varsin vilkas keskustelu kehkeytyi sukuseuran toimintamuodoista lähivuosina. Nuorten Ryynästen saaminen jäseniksi huoletti. Jäsenmaksut henkilöjäsenelle 20 euroa ja perhejäsenelle 30 euroa säilyivät entisinä.

Osallistujat piipahtivat välillä näyttelyssä, jossa oli nähtävänä Gunvor Ryynäsen koruja, Marja Leena Rimpisen käsityötauluja, Pertti Ryynäsen ryijyjä, Pekka Ryynäsen akvarelleja ja Risto Ryynäsen öljyväritöitä.

Ehtoolla jatkettiin maukkaalla illallisella, jonka jälkeen pidettiin tuottavat arpajaiset päävoittona sukukirja. Ari Ryynänen oli raahannut ravintolasaliin karaokelaitteet. Laulumahdollisuus kiinnosti monia jonoon asti. Lisäksi oli runonlausuntaa ja haitarinsoittoa.

Sunnuntaina aurinkoinen sää suosi kolmen tunnin M/S Elviira-risteilyä Saimaan aalloilla. Sukulaisrupattelun ja maisemien ihailun sekä paistettujen muikkujen tai kiusauksen jälkeen oli aika kunkin virkistyneenä lähteä kotimatkalle ympäri Suomea ja aina Ruotsiin saakka.

Kuvia Savonlinnasta